Nest Thermostaat (v3)

De temperatuur in huis wordt geregeld door een Nest Thermostaat v3. Deze versie van de thermostaat ondersteund OpenTherm. In tegenstelling tot het “aan/uit” principe waarbij de verwarmingsketel werd aangezet als het te koud werd in huis en als het warm genoeg was de verwarmingsketel weer werd uitgeschakeld, werken de OpenTherm verwarmingsketels met “moduleren”.

Ze passen de verwarmingscapaciteit (vlamgrootte) aan op de benodigde energie noodzakelijk om de ruimte waar de thermostaat in hangt op de juiste temperatuur te houden. Modulerende cv-ketels vragen dan ook, om goed te functioneren geen aan/uit thermostaat maar een thermostaat die onder andere aangeeft wat de huidige kamertemperatuur is en wat de gewenste temperatuur moet zijn. Hiermee kan de temperatuur van het verwarmingswater automatisch aangepast worden, wat veel energie kan besparen.

De Nest Thermostaat wordt geleverd met een Heat Link.

Deze Heat Link komt vlakbij de ketel te hangen. De Heat Link maakt draadloos of via de bestaande thermostaatdraden verbinding met je thermostaat. Als je op je thermostaat de temperatuur hoger of lager zet, wordt dat gecommuniceerd naar de Heat Link die de verwarming aan of uit kan zetten of modulerend kan aansturen.

Heatlink aansluiten op mijn verwarmingsketel

Het aansluiten van de Heatlink op de verwarmingsketel is per verwarmingsketel anders. Raadpleeg hiervoor de handleiding van de verwarmingsketel. Vergeet niet eerst de stroom van de ketel uit te schakelen!
Ik heb een Vailliant hrSolide 24-28/3C verwarmingsketel en heb gemeend dit onderdeel toch te documenteren, aangezien ik hier zelf ook een aantal uren mee bezig ben geweest om uit te zoeken en te bellen met Vailliant hoe de Nest aangesloten dient te worden.

Eerst heb ik mijn OpenTherm module moeten wijzigen. Haal de draadbrug uit de OT en ⊥ aansluiting van de OpenTherm module (Afbeelding 1). Haal vervolgens de draden van de bestaande thermostaat uit aansluiting 3 en 4 (Afbeelding 2.) Plaats de draadbrug daarna in aansluiting 3 en 4 van afbeelding 2 en sluit de poorten OT1 en OT2 van de Heatlink aan op de OT en ⊥ aansluiting van de OpenTherm module uit afbeelding 1. Sluit daarna nog eventueel de bestaande draden van de oude thermostaat aan op T1 en T2 van de Heatlink, zodat de nieuwe Nest Thermostaat via de Heatlink van stroom (12V) wordt voorzien. Sluit als laatste de Heatlink aan op de 220V (N enL) en plaats de deksels van de verwarmingsketel en de Heatlink terug.

Afbeelding 1
 
Afbeelding 2

Nest Thermostaat binnen Homey toevoegen

Wanneer bovenstaande stappen zijn uitgevoerd, kunnen we de Nest Thermostaat gaan toevoegen aan Homey. Volg hiervoor de volgende stappen:

  • Voeg als eerste de Nest App toe aan Homey

  • Ga vervolgens naar “instellingen – Nest” en geef de app toegang tot jouw nest
  • Voeg daarna de nest toe bij “Apparaten” en volg de instructies van Homey

Configuratie

  • Ga hiervoor naar ‘Homey – Apparaten’
  • Selecteer de Nest Thermostaat en klik op de moersleutel

  • Pas de instellingen aan

 

Like
4